Beyond21
Concentric
Educatie pentru viata
Step Up Generation
Go Smart
Lupta pentru tine
previous arrow
next arrow

Ziua Eroilor – Vadu, 2017

Manifestarile prilejuite de Ziua Eroilor au fost deschise cu intampinarea oficialitatilor de catre Garda de Onoare a Batalionului 911 Infanterie „Capidava”, urmata de intonarea imnului national.

Au participat autorităti locale şi judeţene, reprezentanţi ai forţelor armate, de ordine publică şi situaţii de urgenţă, cadre militare active, în rezervă şi în retragere, reprezentanţi ai partidelor politice, asociaţii civile, culturale, urmaşi ai veteranilor de război, invitaţi din alte localităţi, reprezentanţi ai companiilor cu activitate pe raza comunei Corbu, profesori, elevi, copii, cetățeni ai comunei Corbu.

Ziua de 25 Mai este o zi mare, plină de încărcătură emoţională şi spirituală, deoarece comemorăm şi omagiem eroii neamului românesc şi sărbătorim înălţarea de-a dreapta Tatălui a Domnului Iisus Hristos.

La ceas de mare sărbătoare creştină şi naţională îi omagiem pe cei care, de-a lungul veacurilor, cu preţul vieţii, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului, al patriei şi al dăruirii de sine.

Eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii ştiuţi doar de Dumnezeu, sunt acei bravi ostaşi care au demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că pun interesele naţiei mai presus decât propria viaţă.

In aceasta zi suntem datori şi onoraţi, în acelaşi timp, să îi omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai bravi apărători ai neamului românesc pentru care s-au jerfit pe iubitul pământ al patriei, cât şi în afara graniţelor ei.

Tăria de caracter, determinarea, hotărârea şi dragostea cu care au slujit cauza românească, ne obligă să păstrăm şi să permanentizăm valorile patrimoniului naţional pe care ei l-au făurit cu trudă şi sânge. Cu smerenie, noi cei de astăzi, români de pretutindeni, în ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, omagiem pe cei care au apărat şi purtat stindardul cauzei române de la Viena până în îndepărtata Siberie, precum şi pe cei care cu demnitate au tranşat în cancelariile lumii drepturile şi libertăţile poporului român.

Precum Iisus le-a spus ucenicilor săi în momentul Înălţării: “Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor” aşa eroii noştri au fost şi rămân trup şi suflet din România.

Ziua omagierii eroilor naţionali este ziua în care noi, cei în viaţă, ar trebui să ne măsurăm credinţa, umanitarismul, conştiinţa si dragostea de ţară, cele mai de preţ valori ale neamului românesc.

În această perioadă se împlinesc 100 de ani de la bătăliile hotărâtoare duse de Armata Română în timpul Primului Război Mondial, atunci când, la Mărăşeşti, într-un singur glas, românii au strigat: Pe aici nu se trece!

Satl Vadu a fost martor la operaţiunile militare ce au cuprins întreaga ţară. În noiembrie 1916 – ianuarie 1917, aici a fost linia frontului, pe de o parte fiind armatele bulgaro-germano-turce, iar de cealală parte trupele româno-ruse, care încercau să ţină piept vrăşmaşului.

Pentru cinstirea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă, Centrul Cultural Corbu a demarat o campanie de documentare menită să scoată la lumină numele acestor eroi, monumentele şi operele comemorative de război, din Primul şi Al Doilea Război Mondial.

Aşa am ajuns aici, în Vadu, pe locul în care înaintaşii noştri au lăsat dovada jertfei pentru ţară: o Troiţă din lemn, ridicată în memoria Eroilor Primului Război Mondial. Slăbită de trecerea anilor, martora vremurilor de prigonire a românilor, a rezistat în picioare, ca un brav ostaş, iar astăzi, se mai pot citi pe ea doar anii Marelui Război: 1916-1918.

Nu ştim încă anul în care a fost ridicată, nici de către cine. Locuitorii vremii au fost prigoniţi, strămutaţi, au trecut pe rând populaţii de turci, bulgari, români.

Bătrânii satului au găsit-o aici, în 1940 şi îşi amintesc cum, în timpul ocupaţiei ruseşti, după Al Doilea Război Mondial, pentru a nu fi distrusă de soldaţii sovietici, Troiţa a fost ascunsă într-o fântână din curtea şcolii. După plecarea trupelor ruseşti, aceasta a fost repusă la locul ei, în cimitirul creştin ortodox.

Viaţa Troiţei din lemn se apropie de sfârşit. Memoria eroilor, vitejia şi sacrificiul lor, vor fi duse mai departe, generaţiilor viitoare, prin Troiţa-Monument al Eroilor, ridicată de Primăria Comunei Corbu, prin grija Dlui Primar Marian Gălbinaşu, Troiţă ce va sta de veghe patriei, pentru mult timp de-aici înainte.

In continuare, Primarul Comunei Corbu, Marian Gălbinaşu, împreună cu Preotul Paroh Marian Tomiţă au dezvelit Troiţa ridicată în amintirea Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, dupa care ceremonia a continuat cu Slujba de sfinţire, oficiată de Părintele Tomiţă Tudor.

Vicepresedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeteana Constanta, Dl Col (r) Danulescu a efectuat  rostirea solemnă a numelor Eroilor Comunei Corbu, căzuţi pentru patrie în Primul Război Mondial. Dl. Mr. Mantarau de la Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer “General Ion Bungescu”, Capu Midia, a rostit solemn numele Eroilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial.

Au urmat luat cuvantul Primarul Comunei Corbu, Dl. Marian Galbinasu, consilierul local Murariu Stelica, pastorul Nelu Rosu, Mr Mantarau Catalin, Col (r) Dutu Stefan, urmas al unui erou cazut la datorie, directorul Black Sea Oil&Gas, Dl. Mark Beacom, Col (r) Sarbu Petre, membru al ANCERM Constanta.

Ceremonia dedicată Zilei Eroilor a continuat cu un scurt moment artistic al copiilor de la Centrul Cultural Corbu, cu poezia „Nu plange, maică Românie”, recitata de copiii din clasa I, Ciocan Dario si Popescu-Stanoiu Maria Andreea, urmata de un cantec „Ridica-voi ochii mei la ceruri”, interpretat de Sandra Vladulescu.

Au urmat depunerile de coroane de flori, un moment inaltator, atat prin numarul mare al celor ce au dorit sa auca un omagiu eroilor, cat si prin incarcatura emotionala a evenimentului.

În încheierea ceremoniei, Centrul Cultural Corbu, organizatorul acestei manifestari, adresează sincere mulţumiri tuturor celor care au sprijinit acest demers, Dlui Primar Marian Gălbinaşu, Dlui Col. Remus Macovei şi Asociaţiei Cultul Eroilor, Doamnei Oana Jdelea şi conducerii companiei Black Sea Oil&Gas, comandanţilor şi cadrele militare ale unităţilor prezente, Şcolii Gheorghe Lazăr Corbu, pentru susţinerea şi dăruirea cu care s-au implicat în lupta pentru neuitare.

Manifestarea de cinstire a Eroilor s-a incheiat cu defilarea Garzii de Onoare a Batalionului 911 Infanterie “Capidava”.