În urma decesului lui Bentea Adrian-Gabriel, tânărul înecat în mare la Corbu, prietenii au lansat un apel tulburător către autorități, prin care cer înființarea unor posturi de salvamar pe plaja Corbu, pentru a se evita astfel de tragedii. Mesajul a fost preluat de întreaga presă locală și națională și a devenit viral pe internet, sub titlul “Vrem salvamari, pentru Keta”.
Tinerii care doresc cu tărie rezolvarea acestei probleme urgente au dat dovadă de implicare și solidaritate ieșite din comun, atât în apelul către autorități, cât și în inițiativa de a îl înhuma pe adolescentul decedat în localitatea lor, acesta fiind orfan. Acești tineri, elevi, copii, au fost cei care l-au întâmpinat la casa mortuară și l-au vegheat peste noapte, au organizat întreaga ceremonie și, din banii lor de buzunar, au susținut cheltuielile cu toate rânduielile bisericesti ce se fac în asemenea momente. În demersul lor, au fost susținuți de întreaga comunitate, care nu a lăsat să treacă neobservat devotamentul lor față de prietenul pierdut.
Asociația Centrul Cultural Corbu, organizație de tineret, cu obiective în dezvoltarea și promovarea intereselor tinerilor, văzând toate cele prezentate, ne vedem îndreptățiți și obligați să le ducem demersul mai departe, dincolo de emoția momentului, dincolo de prezentarea lui în presă.
Înțelegând că este o situație ce trebuie dezbătută și legiferată de specialiști și decidenți la cel mai înalt nivel, facem un apel public către organele abilitate, fără să căutam vinovați, ci din dorința de a opri pierderea de vieți omenești, în special în rândul copiilor și tinerilor, care, necunoscând capcanele zonei și, din naivitatea specifică vârstei, cad victime plajelor neamenajate și nesupravegheate, în locuri în care se adună, în fiecare sezon, mii de turiști.
Alături de mesajul tinerilor, vă transmitem rugămintea de a analiza situația și a ne transmite, în timp rezonabil, punctul dumneavoastră de vedere referitor la modul de rezolvare a acestei probleme, măsurile pe care intenționați să le luați și modul de implementare a acestora.
În speranța că moartea acestui copil nu va rămâne doar o cifră în statistici, vă mulțumim anticipat pentru efortul pe care îl veți depune pentru găsirea celor mai bune soluții.
Cu stimă,
Asociația Centrul Cultural Corbu
MESAJUL TINERILOR CĂTRE AUTORITĂȚI
”Vrem salvamari, pentru Keta!
Da, vă cer vouă, celor din instituțiile locale și județene, agenții, prefecturi, ministere, guvern și președinție, vouă celor care ar trebui să lucrați pentru oameni, dar care ați uitat omenia la ușa biroului.
Vrem salvamari, pentru Keta! Și vrem de astăzi!Pe el l-ați lăsat să moară, singura lui vină fiind aceea că a crezut în voi. A fost vina lui, veți spune. Da, a fost vina lui, deși știa că viața e crudă, fiind părăsit într-un spital, la naștere. A fost vina lui, deși știa că legile sunt strâmbe, fiind purtat dintr-o familie adoptivă în alta, ca nu cumva să se atașeze de cineva. A fost vina lui că a mers pe o plajă, alături de multe alte sute de oameni, neștiind că fiecare e pe barba lui, ca în comuna primitivă. E vina lui că s-a simțit în siguranță, după ce a vazut atâtea clipuri pe net, despre cât de bine și de frumos e pe plaja Corbu, nu știa că sunt comandate și plătite de șmecherii care fac bani grei de-acolo. A fost vina lui, pentru că n-a crezut că-l veți lăsa să moară!
V-ați grăbit toți să vă cumpărați teren pe acolo, vă luptați ca cioclii, vă împușcați și vă judecați pentru o palmă de pământ, toți, “investitorii locali” răsăriți din primul tun imobiliar, voi ce vă treceți numele pe listele de vot la fiecare patru ani, voi cei care ați fost, sunteți sau veți fi la putere, de la cel mai neînsemnat până la cel mai înalt rang în stat, și vă știți voi care sunteți. V-ați grăbit să vă faceți pensiuni, hoteluri, restaurante, v-ați făcut salarii nesimțite si pensii speciale. Dar n-ați pus un salvamar pentru Keta. Luați-vă tot ce vreți, dar nu ne lăsați prietenii să moară!
Și sunt atâția tineri instruiți ca salvamar în Corbu, dar sunt angajati doar pe plajele private, la cluburi, la all inclusive la piscine, la bogați. Orfanii au voie sa moară!Câți antemergatori la o coloană oficială, pentru un demnitar, atâția salvamari vrem, pentru Keta! Câte secretare la birourile voastre, tot atâția salvamari. Câți consilieri personali, câți șoferi, câți consultanți, tot atâția salvamari. Deja ar fi un salvamar la fiecare 10 turiști pe plajă. Să nu spuneți că nu sunt bani! Nu ne mai lăsați tinerii să moară!
Și să nu credeți că dacă nu are părinți, e singur și va fi uitat! Noi suntem și colegii și prietenii și familia lui. Iar noi nu votăm, nu bem bere, nu mâncăm mici și nu uităm! Și nici la mitinguri nu mergem. Organizați impecabil mitinguri politice cu zeci de mii sau sute de mii de oameni, în siguranță deplină, că vă e de folos. Dar pe plajă, pe cei câteva sute de oameni nu ne puteți proteja, ne lăsați să murim!
Lăsați aerul de filfizoni și încetați să vă ascundeți după prevederi legislative favorabile vouă. Acceptați realitatea și tineți cont de ea. Faceți legi pentru oameni! Să mai aud “nu este plaja turistică, nu se poate!”.Dar turiștii din fiecare week-end ce sunt, pe ei i-ați văzut? Nu e plaja turistică? Dacă accesul este interzis, faceți un zid înalt de trei metri, să nu treacă nimeni, așa cum vă faceți la vilele de lux în care locuiți. Sau aduceți salvamari, să nu mai murim!
L-ați lăsat pe Keta să moară. Pentru Keta, vrem salvamari! Și îi vrem începând de astăzi! Keta nu a murit degeaba. A murit nevinovat, iar eu sunt vinovat că v-am lăsat să faceți ce vreți!
Iar tu, care știi că ai obligația și puterea sa faci asta, nu te face că nu vezi! Pentru că noi nu te vom uita niciodată!
Dacă și tu simți că trebuie să faci ceva, copiază mesajul pe pagina ta și trimite-l la toți cei care crezi că ar putea face ceva.”
Mesajul a fost distribuit de mii de persoane si a fost preluat de intreaga presa locala si nationala, din care aratam cateva exemple.
- https://www.replicaonline.ro/
- https://www.ordinea.ro/
- https://www.libertatea.ro
- http://www.adevarul.ro
- https://observator.tv/
- http://stiri.tvr.ro/
- https://adevarul.ro/
- https://www.telegrafonline.ro
REACȚII DIN PARTEA AUTORITĂȚILOR
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD)
Mălin Muşetescu, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), a declarat pentru „Adevărul” că „este posibil să apară salvamari pe aceste plaje pentru că nimeni nu împiedică treaba asta. Este o activitate pe care noi o putem aproba, îi dăm autorizaţie oricând. Problema este de bugetare. Fiind o plajă sălbatică, nu intră în atribuţiile rezervaţiei de a asigura astfel de job-uri în rezervaţie. Noi discutăm de o plajă neamenajată care are nişte limite în stânga-dreapta unde poţi să vii şi să faci plajă. Sunt şi panouri în sensul acesta. Dar ce ne facem că ieşim din zona asta şi avem kilometri întregi de plajă sălbatică unde te poţi duce şi te îneci. Nu ajung nici 100 de salvamari ca să-i pui între Vadu şi Sulina.” La intrare în zona respectivă sunt afişate toate obligaţiile pe care le au turiştii şi li se atrage atenţia că nu este o plajă turistică. Noi vrem să creăm un brand, pe lângă litoralul clasic, România are ultimele plaje sălbatice din Europa. Şi există un public targetat pentru ele. Nu trebuie să le transformăm în Mamaia sau Neptun. Primăria Corbu ar putea susţine un astfel de serviciu de salvamari, spune Mălin Muşetescu, deoarece are câştiguri materiale indirecte din dezvoltarea acestei zone.”
Notă:
Plaja Corbu este plajă sălbatică aflată în administrarea ARBDD Tulcea, iar pentru accesul în aria protejată se percepe o taxă ce poate fi platită prin mandat poștal, ordin de plată, sau la automatele de plăți amplasate la intrarea în localitatea Corbu și la intrarea pe plaja Vadu.
Primăria Comunei Corbu
„Regretăm dispariția prin înec, pe plaja Corbu, a celor două persoane, băiatul de 14 ani, locuitor al comunei Corbu, și caporalul din cadrul Forțelor Armate. Sincere condoleanțe familiilor.
Față de acest incident tragic doresc să aduc la cunoștință opiniei publice faptul că cerem în mod repetat, de aproximativ șapte – opt ani, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, inițierea unui proiect legislativ de a prelua în administrare plaja aferentă comunei Corbu. Această plajă este domeniu public al statului, administrat de către ARBDD, plajă pentru care se percepe o taxă de acces.
Pentru a ne putea implica legal în ceea ce privește administrarea plajei respectiv amplasarea toaletelor ecologice, amplasarea europubelelor de salubrizare și a finanțării serviciului de salvamar. Plaja Corbu nu este declarată, oficial, de către Ministerul Mediului, plajă turistică și nici nu este în intravilanul localității Corbu, în situația aceasta fiindu-ne imposibil să finanțăm serviciul de salvamar.
Tocmai din aceste considerente, în urmă cu cinci – șase ani, Consiliul Județean a finanțat timp de trei ani serviciul de salvamar, însă ulterior, nefiind baza legală, au sistat finanțarea acestui serviciu. Toate aceste lucruri și baza legală au fost transmise în decursul anilor și sunt cunoscute următoarelor instituții: Consiliul Județean Constanța, Instituția Prefectului Constanța, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Nu este singurul incident de acest fel petrecut pe plaja Corbu, lucru pentru care fac acum un apel public către toate instituțiile statului să se implice în rezolvarea acestei situații, întrucât, la acest moment, comuna Corbu nu poate rezolva această situație”, a precizat primarul Marian Gălbinașu.
Instituția Prefectului – Județul Constanța, 9 aprilie 2019
În cursul zilei de astăzi, 09.04.2019, a avut loc prima ședință pregătitoare pentru sezonul estival, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Constanța, la sediul instituției.
La întâlnire au participat, alături de echipa Instituției Prefectului, reprezentantul regional al Ministerul Turismului și reprezentanți ai unităților MAI, primăriilor din localitățile riverane Mării Negre, ai patronatelor în turism, Asociației Investitorilor în Stațiunea Turistică Venus, Căpităniei Zonale Constanța, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcției de Sănătate Publică, DSVSA Constanța, Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, ABADL, Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din Constanța.
Pregătirea pentru sezonul estival implică o participare diversă, astfel încât reprezentativitatea celor prezenți să constituie premisele unei mai bune înțelegeri a nevoilor de acțiune și de implementare în sezonul estival și de mai coerentă colaborare între parteneri și beneficiari.
Întâlnirea a debutat prin propunerea și acordul unanim de a constitui un Comitet de coordonare pentru sezonul estival 2019, în care să fie membri reprezentanții tuturor entităților prezente, Instituția Prefectului având rolul de coordonator.
A fost făcută o prezentare succintă a datelor referitoare la sezonul estival 2018 și, în baza acestora, evidențierea direcțiilor de acțiune ce trebuie avute în vedere pentru 2019:
- salvarea acvatică
- punctele de prim-ajutor
- elaborarea documentelor, alocarea sarcinilor pentru membrii Comitetului și modalitățile de coordonare
În cadrul ședinței de lucru a fost prezentată o aplicație pentru telefonie mobilă prin care turiștii să poată vedea, în timp real, atenționări meteo, eventuale interdicții și alte aspecte legate de zona litoralului; de asemenea, au fost discutate aspecte legate de lipsa forței de muncă, de pregătirea plajelor – ABADL a precizat că plajele sunt gata în proporție de 90% pentru sezonul estival 2019, de contractele între primării și entitățile furnizoare de servicii de salvamar, în sensul că este necesară urgentarea încheierii acestora, alocarea fondurilor bugetare ș.a.
În ceea ce privește bugetul pentru anul 2019, se impune a menționa că Primăria Corbu beneficiază pentru prima dată de fonduri dedicate pentru activități de salvamar – a fost cerut și aprobat un buget de 128.000 lei pentru aceste activități. Per total, bugetul alocat în acest an primăriilor Constanța, Mangalia, Eforie, Năvodari, Costinești, Limanu, 23 August, Tuzla și Corbu este de peste 11.000.000 lei, aproape dublu față de cel alocat în anul anterior (6.930.000 lei).
Cei prezenți la întâlnirea de lucru vor analiza aspectele discutate și vor reveni cu propuneri și soluții în proxima ședință a Comitetului.
Radio Constanța, 23 mai 2019
În acest sezon estival, pe plaja de la Corbu nu se vor afla salvamari
Pe plaja de la Corbu nu se vor afla, în acest sezon estival, salvamari deşi administraţiei locale i-a fost alocată o sumă de bani pentru această activitate. Primarul comunei, Marian Gălbinaşu, a declarat postului nostru de radio că nu poate angaja cheltuieli pentru serviciul de salvamar deoarece plaja Corbu nu are destinaţie turistică.
‚‚Avem banii, avem plajă, însă, din păcate, s-au uitat două lucruri: plaja este domeniul public al statului, administrat de către ARBDD Tulcea, iar doi, această plajă nu are destinație turistică și pe cale de consecință, noi nu putem plăti activitatea de salvamar’’, a declarat primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu.
Marian Gălbinaşu susţine că în urma adreselor transmise ARBDD nu a primit niciun răspuns din care să reiasă că poate cheltui bani pentru serviciul de salvamar pe plajele de la Corbu.
Dat fiind acest fapt, ISU Dobrogea a anunţat că va înfiinţa un punct de prim ajutor pe plaja Corbu.
‚‚Anul acesta vom înființa și un punct de prim ajutor pe plaja de la Corbu, chiar dacă nu este plajă amenajată, cu posibilitatea activării unei capabilități vis-a-vis de intervenția la persoane în pericol de înec, dar încă nu avem toate datele, dar cel puțin pe prim ajutor medical vom avea un cort amplasat pe plajă. Noi nu punem salvamari, vom avea doar scafandri. Asta e în funcție de numărul de scafandri din țară care pot veni. Noi nu avem ca să putem acoperi toată plaja și nici pompierii nu au atâția scafandri ca să acopere tot litoralul românesc’’, a declarat comandantul ISU Dobrogea, colonel Daniel Popa.
redactor – Dana Malciu / redactor online – Doina Sîrbu