Anul 2017 este declarat “Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz – 100”, dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostaşilor români în luptele care au avut loc în aceste localităţi.
Centrul Cultural Corbu organizeaza o manifestare culturala, cu caracter simbolic, precum şi alte acţiuni cu tematică specifica, prilejuită de acest eveniment.
Astfel, va fi continuată în acest an seria manifestărilor şi acţiunilor dedicate Centenarului Marelui Război, prin marcarea principalelor evenimente istorice ale anului 1917 – Bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz – şi comemorarea eroilor români care şi-au pierdut viaţa în aceste lupte.
Victoriile ostaşilor români din vara anului 2017 au avut o importanţă deosebită, cu preţul a nenumărate jertfe fiind realizată Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Vineri, 28 iulie 2017, la ora 11.00, va vea loc simpozionul „Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz – 100”, la care vor participa reprezentantii Asociatiei Nationale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Judeteana Constanta.
“Ostași! A sosit momentul mult așteptat de toată suflarea românească, de voi însă de cu bună seamă mai mult decât oricine. Să reluăm lupta pentru a răsturna zăgazul urâcios dincolo de care se aud gemetele părinților, fraților, copiilor noștri sub apăsarea vrășmașului hrăpăreț. Nu uitați că reluăm lupta pentru cea mai dreaptă și cea mai sfântă cauză, și anume pentru izgonirea cotropitorilor din căminul nostru.”
Acesta a fost mesajul Generalului Averescu către ostaşii români, la începerea bătăliilor de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.
La 100 de ani, gloria luptelor şi vitejia ostaşilor români au fost evocate în faţa tinerilor voluntari ai Asociaţiei Centrul Cultural Corbu, care sunt încă sub „Ordinul de luptă pentru neuitare”, tineri inimoşi care vor duce mai departe istoria şi valorile adevarate ale românilor.
Mulţumim reprezentanţilor Asociaţiei Cultul Eroilor, Asociaţiei Culturale Tomis, Asociaţiei Astra Dobrogeana, Muzeului Militar Naţional, Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, acestor oameni deosebiţi împreună cu care luptăm sub acelaşi drapel.
“Mult așteptata zi a sosit, când după luni de repaus și refacere, iarăși puteți arăta dușmanului vitejia strămoșească. Porniți la luptă cu brațul oțelit, cu inima sus, cu sufletul plin de dorul de biruință, purtați drapelele înainte. Alungați dușmanul din pământul strămoșesc, fiți plini de vitejie, plini de toate virtuțile ostășeșeti.” – telegrama Regelui Ferdinand către Armata Română, la începerea luptelor pentru întregirea României.