Beyond21
Concentric
Educatie pentru viata
Step Up Generation
Go Smart
Lupta pentru tine
previous arrow
next arrow

Monografia Comunei Corbu

Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 9
  • File Size 24.92 MB
  • File Count 1
  • Create Date 13 februarie 2022
  • Last Updated 14 octombrie 2023

Monografia Comunei Corbu

După doi ani de cercetare minuțioasă, prin arhive, printre cărți de istorie, pe la bătrâni,  după zile întregi cu creionul în mână, prin implicarea mai multor voluntari iubitori ai satului, a văzut lumina tiparului “Monografia Comunei Corbu”, cartea de căpătâi a locurilor în care ne-am născut, am crescut și ne-am format.

În cele nouă capitole sunt prezentate aspectele geografice, clima, flora și fauna. Istoria zbuciumată a locurilor ocupă un loc de o importanță deosebită. De la epoca elenistică, cetatea-fort Vicus Celeris, de pe locul actualului sat Vadu, legendele Insulei Ada, de pe lacul Tașaul, descoperirile arheologice de la Corbu, care au adus o contribuție importantă privind istoria Dobrogei, mărturiile medievale ale ocupației otomane și viața creștinilor băștinași alături de etnicii turci, documente de arhivă din anii 1880-1883, care dezvăluie aspecte inedite ale administrației otomane și formarea localităților comunei, dar și viața grea a băștinașilor în drumul devenirii poporului român, până la alipirea Dobrogei la patria mamă, toate sunt un izvor de cunoaștere care trebuie să ajungă la toți locuitorii și să rămână generațiilor viitoare. Sunt prezentate și ocupația bulgară, luptele Primului Război Mondial, începuturile școlii românești pe aceste meleaguri, schimbul de populație româno-bulgar, cu toate dramele ce au decurs de aici, urgia celui de-al Doilea Război Mondial, urmate de încrâncenările mișcării legionare, instaurarea regimului comunist și al ocupației rusești, rezistența anticomunistă, procesele politice ale membrilor rezistenței locale, colectivizarea și evoluția economică a acestor locuri. Religia, învățământul, administrația, politica, sănătatea, aspectele și obiectivele militare, locuințele, tradițiile și obiceiurile, din cele mai vechi timpuri până în prezent, sunt cuprinse în paginile acestui volum, fără aprecieri subiective, ci doar prezentarea faptelor, așa cum au fost ele.

Le mulțumim tuturor celor care și-au adus contribuția la realizarea acestei lucrări, care ne va face să înțelegem si să iubim mai mult istoria satelor noastre.

Tipărirea acestei cărți a fost realizată cu sprijinul companiei Black Sea Oil&Gas SA.