Aflandu-se intr-o zona preponderent turistica, comuna Corbu furnizeaza resurse umane pentru unitatile hoteliere si turistice de pe intreg litoralul romanesc.
Aflat in continua dezvoltare, in zona de nord a litoralului romanesc, turismul reprezinta o activitate ce ofera numeroase locuri de munca, atat permanente cat si sezoniere.
Venind in sprijinul tinerilor din comuna Corbu, proiectul isi propune calificarea in meseria de „Ospatar” a unui numar de 10 persoane, precum si facilitarea integrarii acestora pe piata muncii.
Obiectivul general al proiectului
- Facilitarea integrarii pe piata fortei de munca a tinerilor din comuna Corbu
Obiectivele specifice ale proiectului
- Organizarea unui curs de formare profesionala, specializarea „Ospatar”, pentru un numar de 10 persoane din comuna Corbu.
- Derularea unor activitati de recrutare si plasare a persoanelor calificate, in parteneriat cu operatorii de turism din judetul Constanta.
Specificul meseriei de Ospatar
Ospatarul asigura servirea consumatorilor cu produsele alimentare solicitate, intr-un local de alimentatie publica. Serveste la cererea consumatorilor preparate culinare, bauturi si alte produse comestibile. Obiectivul urmarit este satisfacerea consumatorilor. Serviciul propriu-zis consta in primirea clientilor si stabilirea relatiei cu acestia (salutul, pronuntarea numelui clientului, daca este cazul informarea lor sugestiva, verbala si prin lista).
In activitatea sa, chelnerul foloseste diverse materiale auxiliare: servet, blocnotes, creion, chibrit, carnet de plati, moneda divizionara, liste de preparate si bauturi, borderou de plati si bonuri de marcaj. Pentru serviciul propriu-zis sunt necesare: tacamuri, vesela, pahare, sticle, sifoane, platouri, clesti, masute pentru transportul preparatelor, masa de serviciu, mese pentru consumatori, scaune, flori, servetele etc.
Grupul tinta
Cursul se adreseaza persoanelor care doresc sa se califice sau sa-si perfectioneze cunostintele in domeniu, in vederea ocuparii unui loc de munca.
Avantajele cursului
- Pregatirea profesionala alaturi de profesori cu experianta teoretica si practica;
- Pregatirea teoretica se desfasoara in sali de curs dotate corespunzator (videoproiector, laptop, flipchart, ecran de proiectie, etc);
- Activitatea de practica este asigurata in unitati specializate in turism;
- Tehnici si metode moderne de predare/instruire/aplicatii practice canalizate pe stimularea creativitatii si interactivitatii cursantului, eliminand astfel stresul de la orele de curs (studii de caz, lucru in echipa, etc);
- Suport de curs gratuit in format electronic;
- Mentinerea legaturii dintre cursant si formator prin e-mail;
- Program de curs flexibil;
Competente dobandite in urma absolvirii cursului
Dupa absolvire se elibereaza un certificat de calificare, insotit de suplimentul descriptiv care atesta dobandirea urmatoarelor competente:
- Asigurarea calitatii
- Dezvoltarea personala
- Igiena si securitatea muncii
- Lucrul in echipa
- Organizarea unitatilor de alimentatie si de hotelarie
- Promovarea produselor si serviciilor
- Evidenta operativa
- Servirea preparatelor
- Servirea bauturilor
- Alcatuirea meniurilor si servirea preparatelor si bauturilor
- Decorarea salii de servire
Diploma acordata la absolvire
Dupa absolvirea cursului de Ospatar se elibereaza un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, insotit de suplimentul descriptiv care atesta competentele dobandite.
Certificatul de calificare are recunoastere internationala daca este tradus si apostilat.