Pentru cinstirea eroilor neamului, căzuți la datorie pe câmpul de luptă, Centrul Cultural Corbu organizează concursul “Eroul din familia mea”, acum, când se împlinesc 100 de ani de la luptele din Primul Război Mondial și 75 de ani de la bătăliile din 1942, în cel de-al Doilea Război Mondial, în care mulți ostași din localitatea noastră au luptat sau și-au dat viața pentru țară.
Pentru omagierea eroilor, este datoria noastră să nu lăsăm să se uite numele lor, viața, faptele și evenimentele care ne-au adus libertatea de astăzi. Dorim să strângem toate informatiile care mai sunt păstrate, din acele vremuri. Numele celor care au luptat, fotografii, documente, decorații, orice alte obiecte care au aparținut ostașilor, sau din care reiese participarea în Primul sau Al Doilea Război Mondial. De asemenea, vrem să găsim și să lăsăm mai departe, urmașilor noștri, povestiri despre acești bravi ostași români, amintiri ale urmașilor aflați în viață, despre traiul din acele vremuri, despre luptele sau ocupația straină, despre refugiați sau orice altă amintire, pentru că toate acestea nu trebuie să se piardă.
Dacă aveți în familie, sau printre cunoscuți, persoane care detin astfel de obiecte, sau cunosc astfel de întâmplări, vă rugăm să ne contactați, pentru a le putea transmite generațiilor următoare. Dacă cunoașteți persoane vârstnice care dețin și vor să ofere informații în acest sens, vă rugăm să ne transmiteți numele lor, iar voluntarii noștri vor merge la domiciliul lor și vor prelua povestirile acestora.
Povestirile vor fi scrise, alături de numele celor ce au luptat, iar documentele, fotografiile sau obiectele vechi, vor fi fotografiate și lăsate în continuare familiei.
Pentru copii și tineri am lansat un concurs cu această temă, iar lucrările lor vor fi înscrise în Concursul Național “Eroul din familia mea”, organizat de Asociația Cultul Eroilor “Regina Maria” din Constanța, la care participă tineri din întreaga țară. Cele mai bune lucrări vor fi publicate și premiate și pe plan local. Stă în puterea noastră să întrebăm părintii, bunicii, străbunicii, despre faptele lor si să nu le dăm uitării.
Concursul constă în prezentarea unei lucrări scrise, de 3-5 pagini, putând fi o compunere artistică (amintire, evocare, portret, povestire, versuri, etc), publicistica (interviu, medalion, reportaj, etc) sau lucrare științifică (schiță biografică, eseu), vizând contributia eroului la derularea unui fapt istoric. Eroul poate fi din familie, sau o persoană reală despre care exista date, ori un erou prezentat în literatură, film, etc. Acolo unde există, se vor atașa copii ale documentelor, fotografii, sau fotografii ale decorațiilor, distincțiilor, etc.
Vom păstra legătura prin:
- Telefon: 0761 500 210
- E-mail: contact@centrulculturalcorbu.ro
- Posta: Centrul Cultural Corbu, Str. Principala Nr. 23
- Internet: www.centrulculturalcorbu.ro/concurs
- Facebook: facebook.com/centrulculturalcorbu
- La domiciliu, prin solicitarea unui voluntar care sa preia informatiile
Incarca lucrarea
Lucrarile care vor participa la Concursul National, vor respecta cerintele organizatorilor:
Scopul concursului
- Cunoasterea, pretuirea si mediatizarea faptelor eroice legate de marile momente istorice ale Dobrogei, tinutul romanesc dintre Dunare si mare: Razboiul de Independenta, Razboaiele Balcanice, Primul si Al Doilea Razboi Mondial, prizonieratul, exodul unor populatii, calvarul detinutilor politici in inchisorile comuniste si al stramutatilor, Revolutia din Decembrie 1989, participarea armatei romane la teatrele de operatiuni din Kosovo, Irak, Afganistan.
- Aprecierea si recunostinta fata de eroii neamului, mai mult sau mai putin cunoscuti.
Organizatori:
Asociatia Nationala Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Mangalia, Asociatia “Alianta Demnitatii Noastre”, Primaria Minucipiului Mangalia, Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, Filiala Mangalia, Filiala Mangalia a Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere, Filiala Mangalia a “Ligii Navale Romane”, Complexul Cultural Callatis
Participarea este deschisa oricui, pe trei categorii de varsta: copii, adolescenti, adulti
Conditii de participare:
- Prezentarea unei lucrari de 3-5 pagini, in format word, font de 12, cu diacritice, interval de ½ randuri, putand fi o compunere artistica (amintire, evocare, portret, povestire, versuri, etc), publicistica (interviu, medalion, reportaj, etc) sau lucrare stiintifica (schita biografica, eseu), vizand contributia eroului la derularea unui fapt istoric.
- Obligativitatea anexarii unor ilustratii: copii de pe documentele personale, precum portrete, fotografii indiviaduale sau de grup, diverse ceremonii, inclusiv de decorare a unor eroi, acte militare, brevete, ordine de serviciu, foi de drum, scrisori din timpul razboiului, carti postale, legitimatii, acte doveditoare de obtinere a unor decoratii, , ordine, communicate de presa, extrase de presa, etc.
Inscrieri: 1 aprilie – 18 mai