Beyond21
Concentric
Educatie pentru viata
Step Up Generation
Go Smart
Lupta pentru tine
previous arrow
next arrow

Cartea de Aur a Eroilor comunei Corbu

Fără eroi, România nu ar fi existat. Fără anii lungi de luptă, fără sacrificii, fără multă muncă, fără nădejde și credință, România ar fi fost altfel, sau poate nu ar mai fi fost deloc.

La 100 de ani de la Marea Unire, Aociația Centrul Cultural Corbu, în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Județeană Constanța, lansează CARTEA DE AUR A EROILOR COMUNEI CORBU.

Istoria luptelor, desfășurarea bătăliilor, detalii despre evenimentele ce s-au desfășurat în satele comunei Corbu, numele eroilor căzuți la datorie, toate acestea au fost atent cercetate și reunite în ediția aniversară a ceea ce trebuie să fie cartea de căpătâi a oricărei comunități.

Prezentarea Cărții de Aur va avea loc la festivitățile dedicate Zilei Naționale a României, 1 Decembrie 2018.

Mulțumim pentru sustinere și dăruire Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Județeană Constanța, domnului Col (r) Remus Macovei și domnului Col (r) Petre Sârbu.

Cartea de Aur a Eroilor comunei Corbu este o activitate din cadrul proiectului pentru tineret “GO Smart!”, derulat cu sprijinul companiei OMV Petrom.

Cuvânt înainte
Ion, Vasile, Gheorghe, nume de-ale noastre, românești. Sunt eroii știuți și neștiuți, care s-au jertfit pentru țară, voiți sau nevoiți, cu dârzenie, cu teamă și cu dor de casă. Nu greul, nu foamea, nici boala sau mizeria, nici rănile nu i-au durut mai mult decât dorul de-acasă, focul din sufletul care le rămăsese lângă familia lăsată fără niciun sprijin.

Vorbele unui veteran ne-au mânat pe drumul cunoașterii acestor eroi: ”Dar n-ai grijă, ne vor uita unii, ne vor uita alții, dar nu țara, țara nu ne va uita cât lumea și pământul”.

Turtucaia, Mărășești, Mărăști, Oituz, Oarba de Mureș, Cotul Donului, Munții Tatra, Basarabia, Ucraina, Ungaria, Cehoslovacia – sunt locurile în care și-au trăit ororile mulți dintre ostașii României și, pentru mulți, locurile ce le-au devenit mormânt.

Astăzi, țara suntem noi. Suntem noi cei mulți și neștiuți, cei care ducem mai departe generațiilor conștiința națională, onoarea și recunoștința pentru cei ce ne-au făurit o țară. Către cei ce au plătit cu sânge, avem datoria de a o slăvi și de a o duce mai departe, așa cum și-au dorit-o: unită.

Uniți ne-am pus laolaltă dorința, cunoașterea, munca și strădaniile pentru ca niciun nume să nu fie lăsat uitării. Dar nicio carte nu va putea cuprinde toți eroii, toate faptele și toate luptele, pentru că jertfa a fost atât de mare și vremurile atât de tulburi, încât istoria nu va putea nicicand să le adune toate. Doar noi, în constiința fiecăruia, în conștiința unui neam, îi vom păstra, la locul cuvenit, în glorie și faimă.

Uniți am fost cu tineri, cu copii, profesori, militari, cu vârstnici și bătrâni, cu mic cu mare, am căutat în cărți, arhive, în cimitire, în biserici și-n casele urmașilor.

Așa am adunat, pagină cu pagină, faptele de arme care ne-au dăruit azi ce avem: o țară. Așa am scris slovă cu slovă, Cartea de Aur a Eroilor, pentru veșnica lor aducere aminte.

Versiune ONLINE